Uw huisartsen aan het woord over Corona

20 maart 2020
CORONAVIRUS: hoe blijven we zo lang mogelijk gezond?

De huisartsen van Grubbenvorst willen graag dat iedere inwoner zo goed mogelijk door deze pandemie heen komt. Daarom vinden zij het belangrijk om u via Grubbenvorst online op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en om u advies te geven.

Op de eerste plaats willen we nogmaals een oproep doen dat iedereen zich goed houdt aan de algemene maatregelen die gegeven zijn:
• Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociale contacten. Houd afstand ( 1-2 meter).
• Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden.
• Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
o Was je handen regelmatig met water en zeep
o Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
o Gebruik papieren zakdoekjes
o Geen handen schudden
Besef dat het nog niet duidelijk is hoe lang het virus kan overleven buiten ons lichaam. Iedereen die in zijn handen hoest en daarna iets vastpakt, heeft daarmee voor een ander een mogelijk besmette plek gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de winkelwagentjes van de supermarkt. Zorg dus dat u in de elleboog hoest en was uw handen goed na het boodschappen doen!

Menig alleenstaande is door dit virus een tijd aan huis gekluisterd, en we kunnen voorlopig niet zeggen tot hoe lang dit zal duren.
In la Providence wordt geen bezoek meer toegelaten. Mogelijk dat u familie hebt in andere verzorgingshuizen die ook geen bezoek meer toelaten. Dit betekent wellicht dat zij beschermd blijven van het Coronavirus, maar verdrietig worden van de eenzaamheid. U kunt niet verwachten van de zorginstellingen dat zij een uitzondering gaan maken voor u, of uw familielid.
Wij roepen hierbij alle inwoners van Grubbenvorst op om creatief mee te denken hoe wij dit sociaal isolement op kunnen fleuren.

Beeld-TV lijkt hiervoor onontbeerlijk!

Er is een grote run naar medicijnen. Paracetamol is al bijna niet meer te krijgen bij de apotheek. We roepen u op om niet meer in te slaan dan noodzakelijk!

Die mensen die geen klachten hebben kunnen prima naar buiten, mits op gepaste afstand tot elkaar. Fietsen is bijvoorbeeld een hele goede ontspanning. Lees hieronder wat hierover bekend is.


Fietsen en corona
Wie mobiel wil blijven, kan nu het beste overstappen op de fiets, zo concludeert het Duitse opinieblad Der Spiegel. De Duitse minister van Volksgezondheid pleitte al eerder hiervoor, omdat zo het risico op besmetting wordt verminderd. Het vermijden van het OV verlaagt het risico op infectie omdat het coronavirus voornamelijk wordt overgedragen door microdruppels. De kans om deze in te ademen tijdens het fietsen is volgens de Duitse viroloog Michael Barczok “nul”. Het is volgens Duitse experts daarmee “de perfecte vorm van zelfbescherming”.
Door te fietsen blijf je niet alleen op afstand van anderen, maar loop je ook minder risico om besmet te worden door het aanraken van oppervlakken. Ook belangrijk: je besmet geen anderen op de fiets. Bovendien leidt fietsen tot een lagere bloeddruk en is het goed voor mensen met Diabetes. Maar eigenlijk heeft fietsen een positief effect op bijna iedereen. Bij ritmisch fietsen worden de luchtwegen goed geventileerd en wordt het bloed beter aangevoerd, aldus Barczok. “Je ademt intenser en daarmee reinig je je longen goed. Dat is optimaal als het gaat om virusbescherming.”

Vijf vragen over fietsen en corona

1. Kan ik nog gewoon buiten fietsen?
Zeker, want er zijn (nog) geen maatregelen getroffen waardoor je niet meer naar buiten kunt. Volg echter wel de RIVM-richtlijnen: houd afstand en fiets niet in grote groepen.

2. Kan ik het stoplicht nog indrukken?
Hier is nog geen eenduidig antwoord op. Bekijk of je het kunt overslaan of gebruik je elleboog. Heb je je hand gebruikt, raak dan je gezicht (ogen, neus, mond) niet aan tot je je handen hebt gewassen.

3. Kan ik samen met iemand gaan fietsen?
Ja, houd je echter weer aan de richtlijnen: afstand houden, handen wassen, hoesten of niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Ga niet op pad met grote aantallen.

4. Kan ik rijden op een geleende fiets?
Natuurlijk, reinig wel even het stuur (handvatten) en eventueel het zadel.

5. Ik wil er even uit om te fietsen, maar ik heb wel milde klachten. Wat doe ik?
Omdat met milde klachten de kans toch groter is dat je anderen kunt besmetten, wacht je beter tot je klachtenvrij bent.

Kijk voor actuele adviezen de website van het RIVM


Contact

Neem contact op met Geertjan:

Geertjan Zinken
Contactpersoon
-16