Bouwplan voor woon-zorgaccommodatie in La Providence

Wonen
24 juli 2020
Verzorgingshuis La Providence in Grubbenvorst wil op eigen grond een woon-zorgaccommodatie realiseren met seniorenpluswoningen en een ontmoetingsruimte. Deze levensloopbestendige appartementen zijn voor senioren met een zorgvraag die een binding hebben met Grubbenvorst of de andere Maasdorpen. La Providence werkt hierin samen met het burgerinitiatief Sans Soucis.

De vraag naar geclusterde woningen in combinatie met ‘zorg en welzijn om de hoek’ is groot. Het aantal 80-plussers verdubbelt de komende 20 jaar, aldus La Providence. Een recent onderzoek van de Rabobank stelt dat voor de komende 20 jaar een tekort is aan geschikte woonvormen voor ouderen van in totaal 250.000 woningen in Nederland. Ook in Horst aan de Maas is de behoefte groot, zegt Ingrid Backus, directeur-bestuurder van La Providence. “Elk jaar groeit het aantal 75-plussers in onze regio met ongeveer 5 procent. Daarmee groeit ook de behoefte aan zorg en de behoefte aan geschikte woningen. Het is de wens van burgers dat er in Grubbenvorst huurwoningen beschikbaar komen voor mensen die, geclusterd in een aangepaste woning, zelfstandig willen blijven wonen. Ook als hun zorgvraag in de toekomst verder toeneemt. La Providence wil hierop inspelen. Daarom starten we met een onderzoek om op eigen grond een woon-zorgarrangement te realiseren.”

Actief in dorp
La Providence werkt samen met het burgerinitiatief Sans Soucis. Dit is een groep bestaande uit inwoners van Grubbenvorst, potentiële bewoners en een afvaardiging van Dorpsraad Grubbenvorst. “Het initiatief de afgelopen tijd verkend waar toekomstige bewoners behoefte aan hebben”, vertelt Backus. “Het plan is om geclusterde appartementen te bouwen voor senioren met behoefte aan zorg en ondersteuning. Die wonen dan veel mogelijk zelfstandig met zorg in de directe nabijheid. We streven naar een mix van bewoners, zodat er een zo normaal mogelijk leefmilieu ontstaat waarin de nadruk niet ligt op ziekte, maar juist op ontmoeting en leefplezier.” Backus geeft als voorbeeld het behoud van het sociale netwerk van de nieuwe bewoners. “Dat betekent dat de senioren kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven in het dorp. Daarmee dragen we bij aan het voorkomen van eenzaamheid.” De woningen zijn voor mensen die een band hebben met de gemeente. “Wanneer wij een woon-zorgarrangement realiseren, kunnen meer senioren in Grubbenvorst blijven wonen”, legt Backus uit. “La Providence staat midden in de gemeenschap. We streven ernaar om bewoners actief te laten blijven in het dorp. Tegelijkertijd zijn er activiteiten voor de gemeenschap in ons huis en zijn de ondernemers en inwoners van Grubbenvorst nauw verbonden. Daar zijn we heel blij mee.”

Ontmoetingsruimte
De eerste schetsen van het woon-zorgarrangement moeten nog worden gemaakt en ook de locatie van het gebouw is nog niet bekend. La Providence is bereid de grond hiervoor beschikbaar te stellen. Naast het complex komt ook een ontmoetingsruimte. “We vinden een ontmoetingsruimte belangrijk voor het leefplezier en het contact, ook bij de anderhalvemeterregel. Zo kunnen mensen op veilige afstand samen zijn.” In het nieuwe pand wil La Providence werken met verschillende moderne technieken. Hiermee kunnen bewoners zo lang mogelijk zelfstandig zijn en eigen regie hebben. Sensoren kunnen bijvoorbeeld zien wanneer iemand uit bed is gevallen. Een sensor kan signaleren of er hulp moet komen. Zorg kan dan als het nodig is vanuit La Providence direct worden geboden."

Om het woon-zorgarrangement te realiseren heeft het verzorgingshuis navraag gedaan bij een aantal partijen om het project te bekostigen. Onlangs heeft La Providence een subsidie verkregen vanuit de Stimuleringsregeling Wonen en Zorg en heeft ze een bijdrage gekregen van Dorpsraad Grubbenvorst. Hiermee wordt gestart met het onderzoek dat behoort tot de initiatieffase.

Tekst en beeld: Niels van Rens

Contact

Neem contact op met Kees:

Kees Cligge
Contactpersoon
-29